Vad är egentligen ”krom”, förutom ett grundämne? Man brukar skilja på industriellt krom (hårdkrom) och dekorativt krom, vilket är vad vi på Dala Krom huvudsakligen sysslar med. Dekorativt krom är det blanka, metalliska ytskikt som brukar återfinnas på fälgar, kofångare, backspeglar och andra detaljer på bilar, motorcyklar och mopeder. Innehållet mellan de olika kromtyperna skiljer sig inte, utan endast tjockleken.

Dekorativ förkromning används alltså både för att bidra med blänkande och super-reflekterande utseende samt för att ge detaljer längre livslängd tack vare korrosionsbeständighet. Tjocklek på dekorativt krom kan variera mellan 0.00005 och 0.0005 mm, vanligast är dock att tjockleken är mellan 0.0005 och 0.0018 mm. Förkromningen appliceras vanligtvis över en ljusare förnickling. Typiska basmaterial som förkromas är stål, aluminium, plast, koppar- och zinklegeringar.

Ett alternativ till krom är ofta högglanspolerad aluminium, och även om sådana detaljer kan vara oerhört blanka kan de inte jämföras med förkromad metall när det gäller motståndskraft, hållbarhet och livslängd.